Skip to main content

Mist geef een dromerige sfeer

Zachte lagen over elkaar

Eindelijk hadden we weer eens een lange mistige periode. Voor het verkeer vervelend maar voor de natuurfotograaf een van de mooiste weersomstandigheid die je je maar kan wensen.

Maar niet meteen de makkelijkste. Ik heb geleerd dat je goed voorbereid moet zijn om de mist te kunnen fotograferen. Mist kan snel onstaaan maar vooral ook heel snel weg zijn. Daarom zorg ik altijd dat mijn cameratas klaar staat, de batterijen zijn geladen (dus altijd laden nadat je terugkomt), mijn statief meeneem (mist onstaat veelal in de morgen en dan is het licht nog zwak) want je hebt langere sluitertijden nodig. Gelukkig is het bijna altijd windstil bij mist dus kun je makkelijk langere sluitertijden gebruiken. En dan vooral ook weten waar je naartoe gaat. Ik heb veel de fout gemaakt door dan 's morgens zodra ik zie dat de mist er is nog te gaan denken over een locatie. Dat kost veel tijd en ben vele malen te laat aangekomen, de mist was la bijna weg. Nu heb ik mijn telefoon een notitie met enkele locaties die ik wil bezoeken als het mistig is. En dan hopen dat het een beetje aanhoudt. Vandaag had ik geluk, de mist is vier uren blijven hangen. Dus een mooie vangst deze keer :)

Ik gebruik ook een app die mist voorspelt. Die doet dat vrij aardig. Je vindt er hier meer informatie over, voor Android en iPhone:
https://clearoutside.com/page/app/

Blog

Over dit artikel

Nieuwsbrief

Tip

Het voordeel bij mist is dat het meestal windstil is. Daardoor kun je een lage ISO en evt. een lange sluitertijd gebruiken. Zeker als je een statief bij hebt wat voor mij sowieso een must is in de bossen.

Gerelateerd aan dit artikel

Meer artikelen

© 2012 - 2024  Kees van Dongen - Fotografie  |  Alle rechten voorbehouden  |  Privacybeleid  |  Disclaimer  |  Website: Van Dongen Design