Skip to main content

Shoot Strabrechtse Heide 3

Thuisgekomen van de shoot zie ik dat ik een prachtige lucht met zon en wolken heb gefotografeerd. De voorgrond is erg donker maar daar had ik rekening meegehouden.

In de situatie dat je tegen het licht in fotografeert moet je er rekening mee houden dat je foto of onderbelicht is (omdat je camera de belichting afstelt op de lucht in dit geval) of overbelicht is (de camara heeft dan de belichting op de voorgrond gemeten). In beide gevallen zou de foto niet interessant zijn naar mijn mening. Zou ik genoegen hebben genomen met de middenweg, dan zou de lucht te licht zijn uitgevallen en de voorgrond te donkerd waardoor ook dan de foto niet echt uit de verf komt.

Om die reden maak ik in zo'n situatie gebruik van bracketing. Dit betekent dat je drie foto's maakt (met statief want ze moeten exact over elkaar heen passen), één onderbelichte foto, één overbelichte foto en één foto waarvan de lichtmeting gemiddeld oftewel optimaal is volgens de camera. Deze drie foto's "blend" ik als het ware tot één foto. Dit doe ik volledig handmatig omdat software dit nu eenmaal nooit perfect kan uitvoeren. 

Blog

Over dit artikel

Workshop Photoshop volgen?

Zou je ook meer willen weten over het bewerken van foto's of het samenvoegen van meerdere foto's? Volg dan een workshop en ontdek hoe je je foto's veel meer sfeer en gevoel kunt geven.

Nieuwsbrief

Meer artikelen

© 2012 - 2024  Kees van Dongen - Fotografie  |  Alle rechten voorbehouden  |  Privacybeleid  |  Disclaimer  |  Website: Van Dongen Design